Nekaj sort jabolk nam je že znanih od prej. Številna imena in okusi pa so številnim neznanka. Zato smo naredili ta kratki vodnik. Po vrsti si sledijo jabolka od najbolj kislelkastih do najslajših. Prav vsaka ima svojo aromo, je sočna in s čvrstim mesom.
Jabolka se optimalno skladiščijo pri temperaturi 1°C in relativno veliki zračni vlagi. Mi jim to lahko zagotovimo v naši hladilnici, tako da do vas pridejo v najboljšem možnem stanju. V letošnji letini smo jih uspeli pridelati toliko, da bi jih lahko bilo dovolj do pomladi. Zato priporočamo, da jih vedno naročite toliko, kolikor jih boste porabili do naslednje možnosti naročanja.
Verjetno se sprašujete zakaj pridelujemo nove sorte, ki jih v našem prostoru ni veliko. V sadjarstvu na splošno je največji izziv škrlup, ki je glivična bolezen, ki poškoduje plod in liste. V izogib škropljenju proti tej bolezni smo se odločili, da bomo pridelovali čim več sort, ki so na to bolezen odporne in škropljenje sploh ni potrebno.
Jabolka se optimalno skladiščijo pri temperaturi 1°C in relativno veliki zračni vlagi. Mi jim to lahko zagotovimo v naši hladilnici, tako da do vas pridejo v najboljšem možnem stanju. V letošnji letini smo jih uspeli pridelati toliko, da bi jih lahko bilo dovolj do pomladi. Zato priporočamo, da jih vedno naročite toliko, kolikor jih boste porabili do naslednje možnosti naročanja.
Verjetno se sprašujete zakaj pridelujemo nove sorte, ki jih v našem prostoru ni veliko. V sadjarstvu na splošno je največji izziv škrlup, ki je glivična bolezen, ki poškoduje plod in liste. V izogib škropljenju proti tej bolezni smo se odločili, da bomo pridelovali čim več sort, ki so na to bolezen odporne in škropljenje sploh ni potrebno.
Topaz
V Sloveniji je običajno na razpolago Topaz, ki je manj rdeče obarvan. Ker so nam rdeča jabolka ljubša smo se odločili za to različico (rdeči Topaz). Jabolka so kot običajni Topaz sočna, čvrsta in v naši ponudbi najbolj kiselkasta. Jabolka so srednje velika in rdeče-rumena. Meso je rahlo rumene barve, drobno zrnasto, čvrsto in sočno. V času skladiščenja se kisline zmanjšajo in postanejo slajše. Pri običajnem kuhanju ali pečenju delno razpadejo, zato so zelo dobra izbira za štrudelj. Je bila prva sorta iz žlahtniteljske hiše na Češkem, ki je odporna na škrlup. Najbližji sorodnik te sorte je James Grieve. |
Sirius - na voljo spet jeseni 2025
Jabolka so okusna, sočna in kiselkasto-sladka. Po obarvanosti so zeleno-rumena. V letošnjem letu so dokaj velika jabolka. Pri običajnem kuhanju ali pečenju ne razpadejo. Meso jabolka je rahlo rumenkaste barve, drobno zrnasto, čvrsto in zelo sočno. Za to sorto so križali Zlati delišes in Topaz. |
Renoir oz. Rene
Jabolka so srednje velika, čvrsta, sočna s srednjo stopnjo kislosti oz. sladkosti. Po obarvanosti so rumeno rdeča in imajo prižast poprh. Ta še najbolj spominja na staro romantiko. Meso jabolk je rahlo rumenkaste barve, je srednje zrnasto, čvrsto in zelo sočno. V času skladiščenja postane še bolj sočno. Pri kuhanju oz. pečenju lahko razpadejo in so zato zelo primerne za pite ali kaše. Za to sorto so križali James Grieve z opraševalcem Rezista iz Severne Amerike. Posledično je bolj odporna na pozebo. |
Opal
Jabolka so srednje velika, dokaj okrogle oblike, manjša kot Sirius. Osnovna barva je rumena s pridihom zlato rumenih odtenkov. Jabolka imajo manjši poprh na vrhu sadeža. Meso je rahlo rumenkaste barve, srednje zrnasto, čvrsto in srednje sočno. Po okusu je to srednje sladko jabolko. Če jabolko prerežemo ne oksidira tako hitro. Pri običajnem kuhanju ali pečenju ne razpadejo. Za to sorto so križali Zlati delišes in Topaz. |
Fujion
Jabolka so srednje velika, rdeče-zelena, prižasta, ponekod rahlo rumena. Pecelj ima ponavadi manjšo odebelitev na vrhu. Po celotnemu plodu so svetle pikice, ki so sortno značilne. Meso je rahlo zeleno-rumenkaste barve, drobno zrnasto, čvrsto in sočno. Po okusu je slajše in aromatično jabolko, rahlo medenega okusa. Pri običajnem kuhanju ali pečenju ne razpade in je idealno za kompote. Vedno znova nas preseneti z dobro skladiščno sposobnostjo. Za to sorto so križali Fuji in na škrlup odporne opraševalce. |
Galiwa - na voljo spet jeseni 2025
Jabolka so večja. Rdeče obarvana na rumeni podlagi. Meso je rahlo rumenkaste barve, drobno zrnasto, čvrsto in sočno. Po okusu je slajše in aromatično jabolko. Pri običajnem kuhanju ali pečenju ne razpadejo. Za to sorto so križali Galo in na škrlup odpornega opraševalca. |
Zgodaj v sezoni smo imeli v ponudbi tudi jabolka Discovery in pa Merkur. Realno pa pri nas trenutno raste 12 različnih sort jabolk, a drevesa še niso v polni rodnosti. Takoj, ko jih bo mogoče naročiti v jesensko zimskem času, jih bomo umestili tudi na ta seznam.
Nas pa vedno znova preseneti, kako je mogoče, da jabolka rastejo v enakih pogojih, a so hkrati tako različnih okusov in arom. Na letošnjem Dnevu jabolk smo zaključili, da je prav vsako zase posebno, a nobenega ne bi mogli opisati kot "slabega".
Nas pa vedno znova preseneti, kako je mogoče, da jabolka rastejo v enakih pogojih, a so hkrati tako različnih okusov in arom. Na letošnjem Dnevu jabolk smo zaključili, da je prav vsako zase posebno, a nobenega ne bi mogli opisati kot "slabega".