Zlate Misli
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?

Na tekočem v štirih letnih

časih

1. zabojček 2022

2/1/2023

0 Comments

 
Pozdravljeni,


upamo, da ste mirno, a kljub vsemu odločno zakorakali v novo leto. Pri nas smo poskušali najti pravo razmerje med aktivnostmi in počitkom, kar nam je večinoma tudi uspelo. Vsako leto v tem času poskušava z Majo narediti še dodatno refleksijo preteklega leta in iz tega pregleda izluščiti najbolj bistvena spoznanja ter izkušnje. Hkrati pa na osnovi tega "koncentrata" načrtovati prihajajoče leto, kjer bo naše delo, družina in prosti čas čim bolje usklajeno ter v nekem sozvočju z dolgoročnimi cilji in vizijo. Sedaj, ko sem to zapisal, se sliši malce kičasto, a kljub vsemu se nama zdi, da je dobro izoblikovana vizija (ideja, misel) začetek vsake dobre zgodbe ;)

A gremo raje k zelenjavi...
Picture
Predvidena vsebina 1. zelenjavne košarice v letu 2023:
  • krompir
  • mlado korenje
  • čebula
  • buča Hokaido
  • kolerabica
  • toskanski ohrovt
  • zimski portulak
  • belo zelje
  • endivija

Zelenjava tega tedna pa je zimski portulak. Prvič sem ga srečal v solati na konferenci biodinamičnih kmetov v Švici pred dobrimi 15 leti, saj pri nas ni tako zelo znana zelenjava. Zanimivo je, da zelo drobna semena kalijo šele, ko se temperatura spusti pod 10 stopinj. Sicer ga poskušamo posejati že konec avgusta, a glavnino semena posejemo v septembru, nato pa sadike presadimo v rastlinjak v 2. polovici oktobra. Je ena izmed redkih zelenjadnic, ki tudi pozimi ne preneha z rastjo (čeprav jo zelo upočasni) in ki ji nizke temperature ne pridejo do živega (seveda pod streho v rastlinjaku, da sneg ali jutranje slane ne poškodujejo listov).

Kar je pa nam še posebej všeč na zimskem portulaku, je njegov svež in sočen, a dokaj nevtralen in mehak okus. Trenutno pobiramo posevek, ki je optimalno zrasel in kjer je uporabna celotna rastlina (od razrastišča do konca listov). Vsebuje veliko vitamina C, železa in omega-3 maščobnih kislin, seveda pa še veliko množino drugih zdravih elementov ter spojin.
Pri nas najpogosteje konča v solati (samostojen ali pa v mešanici s katerokoli drugo zelenjavo), otroci pa ga najraje jedo kar takšnega - pogosto kar ob sprehodu v rastlinjaku (kot večino zelenjave, ki jo pridelujemo). Seveda pa se ga lahko uporabi tudi v kuhani (podobno kot špinača) ali popečeni (stir-fry) obliki, ali pa kot dodatek k jedem na koncu priprave kot barvno popestritev.
0 Comments



Leave a Reply.

    Arhiv

    February 2023
    January 2023

    RSS Feed

Kdo smo?

Ekološko kmetijstvo in izobraževanje "Zlate Misli" Matjaž Turinek s.p.
Jareninski Dol 2
2221 Jarenina

Telefon

041 960 972

E-pošta:

zlatemisli@gmail.com
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?