Zlate Misli
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?

Na tekočem v štirih letnih

časih

3. zabojček 2023

16/1/2023

0 Comments

 
Pozdravljeni,

Pa smo ga dočakali. Sneg namreč. Najbolj so se ga razveselili otroci in seveda Piki. Je prav zanimivo opazovati, da je kuža z 1,5 leti res kot 2 letni otrok, ki mu je sneg tako zanimiv, da bi v njem užival vse do trenutka, ko je enostavno preveč mrzlo in mokro. Sva se danes na poti v Maribor pogovarjala s Samom o zadnjih nekaj zimah. Kolikor se njegova mala glavica spomni namreč že kar nekaj časa božič in novo leto nista bila bela. V pričakovanju snega sva z Matjažem v petek domov preselila tudi ovce, saj lahko teža snega na električni ograji povzroči možnost za pobeg. Tako, da smo jih pripeljali v sadovnjak, kjer je več kot dovolj zavetja, hrane in fiksna ograja. Pri nalaganju smo spoznali tudi članico črede, ki se nam je pridružila v letošnjem letu. Trenutno je velikostnega razreda srednje velike muce. Danes smo pa našli še enega samčka.
Picture
Predvidena vsebina 3. zelenjavne košarice v letu 2023:
  • krompir
  • mlado korenje
  • čebula
  • buča Hokaido
  • kolerabica
  • toskanski ohrovt
  • zimski portulak
  • belo zelje
  • endivija
Današnji nasvet bo pa malo drugačen. Veliko Vas na osnovi teh zapisov že ve, da je stvarnik ustvaril pečico samo za naša nedeljska kosila ;) Obožujemo preprosto zelenjavno mešanico (krompir, korenje, rdečo peso, sladki krompir, kolerabico in še kaj), ki jo narežemo na kose in pečemo v lončeni posodi.


V teh dneh se nam je pa zahotelo spet malo bolj močne domače juhe. To sem običajno kuhala dolgo časa na štedilniku na polena, ki smo ga imeli v kuhinji. Od lani ga nismo več uporabili, ker je v samem kurišču počil. Seveda nikoli več niso bile juhe tako bistre. Vse dokler nisem odkrila lonca na pritisk (ekonom lonca). Za tokratno nedeljsko kosilo sem narezala krompir, korenje, toskanski ohrovt, dodala velik list stebelne zelene in nekaj kosov mesa ter vse skupaj osnovno začinila. Juha je bila bistra (čeprav na fotografiji ni čisto tako), okusna in kuhana v dobrih 40 minutah. Po vseh letih kuhanja iz osnovnih sestavin imate tudi Vi zagotovo kakšen "čudežen" pripomoček brez katerega v kuhinji sploh ne gre več. Bila bi zelo vesela, če bi kakšne modrosti podelili z mano in tudi nam izboljšali/olajšali vsakodnevne kuhinjske čarovnije.
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Arhiv

    February 2023
    January 2023

    RSS Feed

Kdo smo?

Ekološko kmetijstvo in izobraževanje "Zlate Misli" Matjaž Turinek s.p.
Jareninski Dol 2
2221 Jarenina

Telefon

041 960 972

E-pošta:

zlatemisli@gmail.com
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?