Zlate Misli
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?

Na tekočem v štirih letnih

časih

4. zabojček 2023

24/1/2023

0 Comments

 
Pozdravljeni,

Pravijo, da je kovačeva kobila vedno bosa. Pri nas je tudi tako. Sicer nismo nikoli lačni, moramo pa na plod drugih talentov, ki so nama bili podarjeni, kar nekaj časa počakati. Bivanje v naši več kot 260 let stari hiši je namreč vedno prilagajanje. Na naši strani. Letos smo namenoma rekli, da novih gradbenih projektov ne bomo načeli. Je še pa marsikatera stvar, ki jo moramo dokončati. Tokrat so bile na čakalni listi omare v otroških sobah in naš računalniški prostor, ki je v zadnjih letih dobil kar nekaj novih uporabnikov. Seveda si lahko predstavljate kakšna selitev narodov je bila pri treh otroških omarah. Seveda so nam pri tem pomagali tudi otroci. Zaradi pomanjkanja časa so prevzeli tudi del kuhanja. Je dobila Ema idejo takoj, ko je videla, da imamo še nekaj lanskoletnih borovnic. Moje so bile še najbolj preproste brez sirupa in čokolade. Njena kreativnost res nima meja.
Picture

Predvidena vsebina 4. zelenjavne košarice v letu 2023:
  • krompir
  • mlado korenje
  • čebula
  • buča maslenka
  • maslena koleraba
  • kodrolistni ohrovt
  • zimski portulak
  • kitajsko zelje
  • radič štrucar

Danes si bomo pobližje pogledali masleno kolerabo. Malo manj poznana sorodnica repe se skladišči v podobnih pogojih kot ostale korenovke, na 1 stopinji Celzija tudi do več mesecev. V hladilniku Vas bo počakala tudi 5 tednov, vendar morate poskrbeti, da se ne izsuši. Spada v družino križnic, a je za razliko od repe bistveno bolj mila. Koren je rumenkaste barve in čvrst.


Uživati je možno tudi zgornji del (liste), kar bi bilo mogoče aktualno v zgodnje jesenskem času. A je za nas malo manj aktualno, ker jo pobiramo eno izmed zadnjih, ker počakamo, da res dozori na njivi za poln razvoj okusa in zrelosti zaradi česar se tudi skladišči optimalno. Uporablja se lahko:
  • svežo v solatah (najbolje grobo naribana);
  • naredimo pire s korenčkom in krompirjem;
  • pečena na 180 stopinjah;
  • kuhamo 25 minut in dodamo jedem kot samostojno prilogo.

Pri nas jo zaradi otrok največ pojemo surove in v solatah. Na "kuhanem" jedilniku pa je največkrat v nedeljskem kosilu v enostavni glineni posodi iz pečice. Na večje kose narežemo korenje, krompir, rdečo peso (v posodi jo dodajte ločeno, da ne obrava preveč ostale zelenjave), masleno kolerabo, bučo hokaido/maslenka, sladki krompir, kodrolistni/toskanski ohrovt in dva lista stebelne zelene. Na vrh lahko dodate kakšen kos mesa. Pokrito lončeno posodo pečemo v pečici pri 160 do 180 stopinjah Celzija 40 minut. Fotografije pa žal nisem našla. Jo bom naredila ob naslednji priložnosti.
0 Comments



Leave a Reply.

    Arhiv

    February 2023
    January 2023

    RSS Feed

Kdo smo?

Ekološko kmetijstvo in izobraževanje "Zlate Misli" Matjaž Turinek s.p.
Jareninski Dol 2
2221 Jarenina

Telefon

041 960 972

E-pošta:

zlatemisli@gmail.com
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?