Zlate Misli
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?

Na tekočem v štirih letnih

časih

6. zabojček v 2023

6/2/2023

0 Comments

 
Pozdravljeni,


Danes sem Samota peljala v Šentilj na karate in je z zanimanjem opazil, da je ob 17-ih svetlo. Takoj je prišlo s tem povezano vprašanje, kdaj bo prvi poletni dan, ki ga več kot obožuje. Sama sem dopoldan sejala plodovke (paradižnike, paprike, jajčevce). Matjaž pa je obrezoval sadno drevje kjer mora venomer misliti na količino jabolk, ki jih določena veja lahko podpre. Realno smo kmetje redko v sedanjem trenutku. Vedno žanjemo plodove dela preteklih mesecev in neprestano sejemo, presajamo ter oskrbujemo rastline, katerih plodove bomo uživali v prihodnjih mesecih. Čas pa nepretrgoma beži in mi z njim. A prejšnji četrtek se je za oba čas za trenutek več kot ustavil. Presunila naju je namreč vsebina in barvitost košarice. O takšni je Matjaž pred dvanajstimi leti, ko je začel s samostojno kmetijsko potjo, lahko v tem času le sanjal.
Picture
Predvidena vsebina 6. zelenjavne košarice v letu 2023:
  • krompir
  • mlado korenje
  • čebula
  • buča maslenka
  • maslena koleraba
  • Pak-choi
  • zimski portulak
  • kitajsko zelje
  • endivija
Zelenjava tedna je tokrat špinača. Boste rekli, da o njej tako ali tako že vse vemo in imeli bi čisto prav. Vsi vemo, da je ena izmed prvih, za katero moramo po prejetju zabojčka poskrbeti. Čim prej jo umijemo, osušimo in zapremo v posodo oz. vrečko. V takšni obliki jo v hladilniku hranimo do štiri dni. Vendar moramo poskrbeti, da ne začne gniti. To se zgodi, če v vodi stoji dlje časa.


Sama uporabljam za večino špinačnih jedi tudi stebla. Prejšnji teden sem se hecala, da sem čisto prava čarovnica. Po dolgem času sem delala špinačno omako s krompirjevim pirejem. Prisežem, da so se špinačni listi po dušenju "skrčili" na več kot osmino volumna. Če se temu želimo izogniti, jo čisto rahlo podušimo ali v solati uporabimo surovo. V primeru, da je imamo trenutno preveč, jo lahko po dušenju tudi zamrznemo v obliki kock in nas v takšni obliki počaka tudi več mesecev.


Ste opazili, da postaja listnata zelenjava trenutno vedno slajša? Tudi sama sva se z Matjažem čudila kako se je okus ohrovtov, zelene, motovilca in špinače spremenil. Še zimski portulak je spremenil okus. Na eni strani je to zaradi splošno nižjih temperatur in sladkor služi kot rastlinski "antifriz". Na drugi strani pa rastline same želijo preprečiti, da bi zmrznile in je vsebnost vode zgodaj zjutraj v listih nižja. To je Matjaž še posebno opazil prejšnji teden, ko je v četrtek zjutraj pobiral zelenjavo in nekaj slučajno pozabil ter se vrnil v rastlinjak okoli enih, ko so vsi listi izgledali bolj "polni".


Kar se tiče receptov mi je osebno fenomen kako različne kulture uporabljajo enake oz. podobne sestavine. Za primer sta špinačna fritata (https://okusno.je/recept/spinacna-fritata) oz. njena korejska prijateljica gyeran mari (žal še nisem našla slovenskega recepta https://drivemehungry.com/gyeran-mari-korean-rolled-egg-omelet/) , ki je v obliki rolade. Obe se prilagajata sezonskim sestavinam, sta hitri za pripravo in odlični popestritvi krožnika. V primeru špinače pa odlično orodje, da nimamo občutka, da je količina izparela v zrak.

0 Comments



Leave a Reply.

    Arhiv

    February 2023
    January 2023

    RSS Feed

Kdo smo?

Ekološko kmetijstvo in izobraževanje "Zlate Misli" Matjaž Turinek s.p.
Jareninski Dol 2
2221 Jarenina

Telefon

041 960 972

E-pošta:

zlatemisli@gmail.com
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?