Zlate Misli
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?

Na tekočem v štirih letnih

časih

7. zabojček v 2023

13/2/2023

0 Comments

 
Pozdravljeni,

Ta teden je pa za nas malo drugačen. Sploh se ne zavedamo kakšno nespremenljivo življenje kot družina živimo dokler koga ni za kakšen dan ali dva, potem pa je ogenj v strehi. Matjaž se od nedelje do četrtka zjutraj mudi na srečanju biodinamičnih sadjarjev v Nemčiji. Vsi potrebujemo vsake toliko časa srečanje s posamezniki, ki nas razumejo in se znajo z našimi izzivi poistovetiti. Tako je za Matjaža po dobrem letu to spet priložnosti, da izmenja izkušnje in znanje s 14 biodinamičnimi sadjarji iz cele Evrope. Doma pa sušimo Samotove solze, ker ne ve kako bo preživel še 2 dni brez atija. Sem bila kot mama v teh primerih v preteklosti malo prizadeta, dokler ni prišel čas, da je bila na vrsti moja odsotnost in je bilo zelo podobno.


Smo pa malo prej izkoristili priložnost in v soboto prvič pripravili domače hamburgerje in sami naredili bombetke. Otroci so rekli, da že nekaj časa niso jedli tako čudovitega kosila. To je pač mlada generacija, ki ne ceni skutnih štrukljev, ki so bili pred kratkim na jedilniku. So se Samotu zasvetile oči, ko je videl, da sem kljub "Turinekovim pravilom" kupila dva paradižnika, eno kumaro in eno papriko. A smo na koncu vsi ugotovili, da bomo sedaj lažje čakali na poletje.

Picture

Predvidena vsebina 7. zelenjavne košarice v letu 2023:
  • krompir
  • mlado korenje
  • čebula
  • buča hokaido
  • kolerabica
  • por
  • zimski portulak
  • belo zelje
  • endivija

Današnja zelenjava tedna pa je stebelna zelena. Pred dvema tednoma sem bila z enim gospodom na vezi zaradi nekega projekta, v katerega bi nas želeli vključiti. Ob pogovoru katere so tiste rastline, ki jih v Sloveniji še ne poznamo oz. predstavljajo izziv je z njegove strani padel stavek: "Tako kot stebelne zelene v Sloveniji ne zna nihče pridelati." Najprej sem mislila, da se šali, a je še enkrat zatrdil enako. Na kratko sem mu poizkusila pojasniti, da gre in da to v praksi tudi mi izvajamo v štirih letnih časih. Ni mogel verjeti. Dejstvo je, da je zelo občutljiva na nizke temperature in lahko stebla zaradi njih zmrznejo. Pri nas jo imamo trenutno v rastlinjaku z dvojno folijo, pokrito s kopreno. Kljub temu se zgodi, da je potrebno obtrgati več rastlin, da dobimo potrebno število listov. A je vredno, če veš zakaj in za koga je ta dodaten trud oz. riziko vreden. V primeru več dni zaporedoma, ko bi temperatura ponoči pade pod -5 stopinje Celzija bi večino zelene namreč tudi v naših pogojih zmrznilo.



Kar se tiče skladiščenja je to trenutno rastlina, ki potrebuje Vašo pozornost takoj po prihodu domov. Če je izpostavljena nižjim temperaturam namreč hitro "zvodeni". Največkrat jo uporabimo za sočenje. Številni uporabljate samo stebla listov, lističe same pa zavržete, ker so preveč aromatični. Poskusite jih posušiti in uporabite zmlete v doma narejeni zeliščni soli. V zmleti obliki jo je tudi lažje dodajati drugim jedem. Pri nas jo pa vedno dodamo v juhe kar cel list, ki ga po kuhanju v ekonom loncu odstranimo. Matjažu je namreč okus naše tudi v tej obliki premočan. Sama pa uživam z njenim dodatkom tudi v solati. Enkrat sem stebla uporabila tudi v fermentirani solati oz. kimchiju. Trenutno se namreč igram s fermentiranjem raznolike zelenjave, ki bi nam še dodatno popestrila zimski jedilnik ob kisli repi in zelju.
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Arhiv

    February 2023
    January 2023

    RSS Feed

Kdo smo?

Ekološko kmetijstvo in izobraževanje "Zlate Misli" Matjaž Turinek s.p.
Jareninski Dol 2
2221 Jarenina

Telefon

041 960 972

E-pošta:

zlatemisli@gmail.com
  • Prvič z nami
  • Zelenjavne košarice
  • Zakup letine 2023
  • Kdo smo?