Velika noč je za nami, narava se je "dokončno" prebudila, včeraj pa nas je še zima enkrat spomnila, da še ni ravno za staro šaro ;) Kar pestro aprilsko dogajanje. A napoved kljub vsemu obeta malo bolj "prijazne" aprilske dneve in temperature...
V preteklem tednu mi je uspelo zmulčiti veje v sadovnjaku (brez večjih tehničnih težav, čeprav so nekatere vrste bile zeloooo polne odrezanih vej). Tako bom lahko ta teden začel škropiti drevesa z žvepleno apneno brozgo (kot že ime pove, je to mešanica žvepla in apna, ki se ju skupaj kuha, nato precedi ter uporablja v 1,5% koncentraciji pred ali po vsakem večjem dežju). Deluje kot naravni fungicid (proti glivam), saj ima visok pH (nad 10,5) in izsušuje površino spor/glivičnih trosov. Uporablja se jo predvsem za preventivo in kurativo proti škrlupu pri jablanah, kot tudi proti skladiščni gnilobi ter sajavosti (temni plodovi). Njena velika prednost je, da ni toksična za druge organizme in se po dežju enostavno spere iz listov in vej v tla, kjer služi kot hrana za rastline in živali v tleh (žveplo in kalcij sta oba v skupini glavnih hranil). Zakaj to vem? Ker so jo v naši koncih začeli uporabljati že pred več kot 150 leti za zaščito sadnega drevja, ko še niso poznali nobene moderne "kemije", na južnem tirolskem pa jo predvsem eko in biodinamični sadjarji zelo uspešno uporabljajo vsaj preteklih 40 let. V tem tednu pa sem uspel tudi posejati kar nekaj listnatnih rastlin (zelje, solata, komarček, kolerabica, ...) kot glavne posevke, presaditi solato v rastlinjak ter delno opleti jagode. Aja, pa dvozrna pira (emmer) je lepo vzkalila, zdaj čakamo pa še na faraonovo žito (kamut). Dogaja se torej na vseh področjih kmetije... Torej, seznam izdelkov za ta teden se je malce skrajšal (zmanjkalo nekaj testenin), drugih večjih sprememb pa zaenkrat ni. Kot sem morda že v spremnem listu zapisal, so začeli cveteti nekateri ringloji, delno tudi marelica, a jutranje slane delajo malo nevšečnosti. Upajmo, da bo kakšen cvet ostal oprašen na drevesu.
1 Comment
|
Avtor
Že kar nekaj let si prizadevamo pridelati kakovostno hrano za telo, dušo in duha ter obenem ohranjati in izboljševati okolje, v katerem živimo. Arhiv
December 2017
Kategorije |